МЕНИ

Насловна » Актуелности

Актуелности

26. новембар 2018.

За динамичан привредни раст потребно је трансформисати привреду из инвестиционе у иновациону

Директор Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, доц. др Михаило Јовановић, отворио је данас највећи форум инвестиција, иновација и предузетништва на Балкану „Belgrade Venture Forum” и том приликом поручио да је улога Канцеларије кључна у процесу дигиталне трансформације српске привреде, друштва и државе.

 За динамичан привредни раст потребно је трансформисати привреду из инвестиционе у иновациону

У обраћању, Јовановић је истакао да је трансформација српске привреде неминовна и како бисмо остварили динамичан привредни раст неопходно је прећи са инвестиционог модела, где се данас налазимо -  на иновациони.

Говорећи о електронској управи, као одговору на повећање ефикасности и транспарентности рада јавне управе и механизму у борби против корупције, истакао је да је Србија успоставила кључне законодавне оквире доношењем Закона о електронској управи и Закона о електронском пословању, али и да је започела са успостављањем државних регистара и мета-регистара као основних регистара комплетне електронске управе.

„Обавезали смо се на транспарентност и економски раст, обавезали смо Законом о еУправи све државне институције да отворе своје податке који су одличан алат за стварање новог тржишта и здраве пословне климе. Такође, увели смо велики број електронски услуга намењених грађанима и привреди, јер стварамо ефикасну, транспарентну, економичну и ефикаснију јавну управу, а средство за постизање тог циља је модерна и свима доступна електронска управа“, изјавио је Јовановић.

На крају свог обраћања, директор Канцеларије за ИТ и еУправу, подсетио је присутне да држава уводи пореске олакшице које имају за циљ да подрже улагање у истраживање и развој, иновације и образовање. Од 1. јануара 2019. године очекује се увођење смањења пореза на добит компанијама које улажу у истраживање и развој, остварују приходе од интелектуалне својине произведене у Србији или улажу и иновативне стартапове.

 За динамичан привредни раст потребно је трансформисати привреду из инвестиционе у иновациону

Кроз „Belgrade Venture Forum” је током протеклих 6 година прошло више од 3000 учесника, 450 говорника и инвеститора, представило се преко 200 иновативних компанија које су до сада прикупиле више милиона евра директних инвестиција у областима одрживе енергетике, производње, био-медицине и ИКТ-а.

На овогодишњем форуму присуствује више од 500 званица из преко 20 земаља, као и 60 представника инвестиционих фондова. Учесници из целог света упознаће се са иновацијама, тржишним и технолошким трендовима. Најважније теме ће обухватити унапређење инвестирања, спортске, финансијске и агро технологије, као и раст пословања и унапређење електронске трговине.

Отварању форума присуствовали су и саветник председника Привредне коморе Србије Михаило Весовић, као и амбасадорка Израела у Београду Алона Фишер Кам.

23. новембар 2018.

Подршка дигитализацији рада Државне ревизорске институције

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Доц. др Михаило Јовановић, учествовао је данас на завршном презентовању резултата спроведеног мапирања процеса у Државној ревизорској институцији и утврђених захтева за Систем за управљање ревизијом (AMS).

 Подршка дигитализацији рада Државне ревизорске институције

Том приликом је истакао да су напори Државне ревизорске институције у процесу информатизације свог пословања на путу онога што је програм дигитализације Владе РС.

„Једна од основних компоненти програма дигитализације је реформа јавне управе јер је циљ да имамо ефикасну, транспарентну и економичну јавну управу, а средство за постизање тог циља је ефикасна и свима доступна електронска управа. Успостављање Система за управљање ревизијом је од вишеструког значаја и за Државну ревизорску институцију и за државу у целини у смислу унапређења рада ревизора, бржем и ефикаснијем завршавању ревизорских послова и дигитализације самог процеса рада.“ изјавио је Доц. др Михаило Јовановић.

Он је додао да ће захваљујући будућем информационом систему, Државна ревизорска институција бити у могућности да постави податке у машински читљивим формама на националном Порталу отворених података, као и да повеже своје базе података на Сервисну магистралу државних органа, што ће омогућити размену података и са осталим институцијама које су на магистрали већ повезале своје базе података.

Један од циљева Државне ревизорске институције односи се на унапређење квалитета поступка ревизије кроз подршку развоју прилагођеног софтверског система за управљање ревизијом (Audit Management System – AMS), који финансира Шведска Влада, а  спроводи  се у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП).

22. новембар 2018.

Здравство у служби грађана

Министар здравља Златибор Лончар и директор Канцеларије за ИТ и еУправу доц. др Михаило Јовановић, данас су посетили Дом Здравља „Др Миулутин Ивковић” Палилула, због обележавања годину дана од отпочињања издавања електронског рецепта. Захваљујући услузи еРецепт, у протеклих годину у систему је забележено 63,3 милиона преписаних електронских рецепата и за 20 до 60 одсто је смањен број пацијената који долазе код лекара. Услуга је до данас уведена у 158 домова здравља, три установе за здравствену заштиту студената, 15 завода за здравствену заштиту радника Железнице Србије, као и 36 установа социјалне заштите.

 Здравство у служби грађана

Хронични болесници више не морају 12 пута годишње да одлазе код лекара, већ само два пута, јер им услуга еРецепт омогућава да током шест месеци подижу прописану терапију у било којој апотеци у Србији. Додатне олакшице имају и лекари који сада могу да имају увид у систем и провере да ли пацијент који има хроничну болест редовно узима прописану терапију, а имају и више времена да се посвете другим акутним пацијентима и систематским прегледима.

 Здравство у служби грађана

Министар здравља Златибор Лончар је истакао да је намера Министарства да до краја године избаци све папирне рецепте, који би се преписивали осим у ситуацијама када лекар иде у кућну посету, где нема могућности да уђе у систем.

 Здравство у служби грађана

„У зависности од установе између 20 и 60 процената је смањен број пацијента који долазе код лекара само због рецепта и да су у систем су укључене 3.584 апотеке, док 10.100 лекара има право да препише еРецепт. ”, подвукао је Лончар.

Директор владине Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић навео је да средство за стварање ефикасне, економичне и транспарентне јавне управе, управо - савремена електронска управа. Услуга еРецепт је одличан пример како је здравство стављено у службу грађана и представља једну од услуга која је најзаступљенија у оквиру нових електронских услуга Владе Републике Србије јер је користи преко 2,5 милиона грађана.

Поред еРецепта, електронске услуге које имају значајан раст и које користе грађани у целој Србији су услуге информационих система „Бебо, добродошла на свет” и еЗуп.

еРецепт заживео је пре годину дана, а Дом здравља „Др Милутин Ивковић – Палилула“ био је један од првих који је увео ту услугу.

Директор Дома здравља Александар Стојановић појаснио је да је употребом еРецепта значајно смањена администрација у домовима здравља, с обзиром да пацијенти не долазе више сваког месеца код лекара, као и да се остварују уштеде на партиципацији коју су пацијенти раније плаћали приликом сваког доласка код лекара.

20. новембар 2018.

Пријаве на програм Преквалификације за ИТ намењен запосленим кандидатима је продужен до суботе 24. новембра

Конкурс за пријаву на програм Преквалификације за ИТ, намењен запосленим кандидатима, је због великог интересовања продужен до суботе 24. новембра 2018. године.

„ Обзиром на велико интересовање потенцијалних кандидата продужавамо рок за пријаву до суботе 24. новембра. За разлику од сличног круга који је ове године организовала Национална служба за запошљавање и која се односила на незапослене кандидате, овај круг преквалификација односи се само на запослене и то на оне кандидате који нису на ИТ позицијама или нису завршили неки од ИТ смерова на факултетима. У овом кругу преквалификација желимо да, поред учења стандардних програмских језика, омогућимо да будући полазници након завршетка програма добију одређено знање и шансу за унапређење своје каријере. Предавања ће бити прилагођена запосленима и одржаваће се викендом и радним данима после 17 часова. Програм ће трајати 9 месеци уз обавезну праксу у компанијама“, изјавио је Доц. др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу.

Он је додао да је ово наставак успешног програма у оквиру кога је до сада обучено 800 полазника, све са циљем да као будући програмери почетници лакше пронађу посао у ИТ сектору. Програм је покренут на предлог Министарског савета за информационе технологије и иновационо предузетништво, којим председава председница Владе РС Ана Брнабић.

Пријаве на програм се могу поднети искључиво електронски преко сајта itobuke.rs.

16. новембар 2018.

Пријаве на програм Преквалификације за ИТ, намењен запосленима, до 20. новембра

Подсећамо све заинтересоване кандидате да је Канцеларија за информационе технологије и електронску управу у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), расписала нови круг програма Преквалификација за ИТ и то за кандидате који су запослени. За разлику од сличног круга који је ове године организовала Национална служба за запошљавање и која се односила на незапослене кандидате, овај круг преквалификација односи се само на запослене и то оне кандидате који нису на ИТ позицијама или нису завршили неки од ИТ смерова на факултетима.

Ово је наставак успешног програма у оквиру кога је до сада обучено 800 полазника, све са циљем да као будући јуниор програмери лакше пронађу посао у ИТ сектору. Програм је покренут на предлог Министарског савета за информационе технологије и иновационо предузетништво, којим председава председница Владе РС Ана Брнабић.

„До сада су окончана два круга преквалификација за укупно 800 полазника, трећи круг и то за незапослене који спроводи Национална служба за запошљавање је у току, док је Канцеларија за ИТ и еУправу расписала круг намењен искључиво запосленим кандидатима. У овом кругу преквалификација желимо да, поред учења стандардних програмских језика, омогућимо да будући полазници након завршетка програма добију одређено знање и шансу за унапређење своје каријере.“, изјавио је Доц. др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу.

Он је додао да је до сада, након завршена два круга Преквалификације за ИТ, запослено 100 кандидата. У овом кругу биће примљено око 500 кандидата који ће проћи два круга селекције.

„Канцеларија за ИТ и еУправу, након праксе, запослила је два кандидата након курса Преквалификације за ИТ и еУправу и они сада раде на значајнијом пројектима развоја еУправе у нашој земљи„ изјавио је Јовановић.

Тијана Крсмановић која је дипломирани машински инжењер, одлучила се да упише курс Преквалификације за ИТ јер није успевала да пронађе посао у струци.

„Програм Преквалификације за ИТ ми је у многоме помогао да стекнем знање из области ИТ и пронађем посао у истом. Сада радим на иновативним решењима и посао ми је веома динамичан и што је најважније омогућава ми да стичем стално нова знања из ове области. Драго ми је што сам се одличила на овај корак, који ми је отворио једну нову димензију учењу и приступу послу“, рекла је Тијана Крсмановић, једна од полазница програма.

Крајњи рок за пријаву кандидата на програм је 20. новембар 2018. године, а пријаве се могу поднети искључиво електронски преко сајта itobuke.rs.

8. новембар 2018.

Почиње пријава за нови круг програма Преквалификације за ИТ намењен запосленим кандидатима

 Почиње пријава за нови круг програма Преквалификације за ИТ намењен запосленим кандидатима

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), расписала је нови круг програма Преквалификација за ИТ и то за кандидате који су запослени. За разлику од сличног круга који је ове године организовала Национална служба за запошљавање и која се односила на незапослене кандидате, овај круг преквалификација односи се само на запослене и то оне кандидате који нису на ИТ позицијама или нису завршили неки од ИТ смерова на факултетима.

Ово је наставак успешног програма у оквиру кога је до сада обучено 800 полазника, све са циљем да као будући јуниор програмери лакше пронађу посао у ИТ сектору. Програм је покренут на предлог Министарског савета за информационе технологије и иновационо предузетништво, којим председава председница Владе РС Ана Брнабић.

„До сада су окончана два круга преквалификација за укупно 800 полазника, трећи круг и то за незапослене који спроводи Национална служба за запошљавање је у току, док је Канцеларија за ИТ и еУправу данас расписала круг намењен запосленим кандидатима. У овом кругу преквалификација желимо да, поред учења стандардних програмских језика, омогућимо да будући полазници након завршетка програма добију одређено знање и шансу за унапређење своје каријере. Предавања ће бити прилагођена запосленима и одржаваће се викендом и радним данима после 17 часова. Програм ће трајати 9 месеци уз обавезну праксу у ИТ компанијама“, изјавио је Доц. др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу.

Он је додао да ће тестирање пријављених кандидата бити организовано почетком децембра, а тест ће мерити способност кандидата да се брзо прилагођава и учи. У првом кругу кандидати ће радити један online тест и око 1.500 најбољих кандидата са online тестирања ће проћи у други круг. Други круг тестирања ће почети крајем децембра и вршиће га извођачи обука. Почетак обука очекујемо у другој половини јануара, а кандидати који прођу први круг селекције ће моћи да бирају школу у којој ће похађати обуке.

Крајњи рок за пријаву кандидата на програм је 20. новембар 2018. године, а пријаве се могу поднети електронски преко сајта itobuke.rs.

5. новембар 2018.

Пријава боравишта странаца на клик преко Портала еУправа

 Пријава боравишта странаца на клик преко Портала еУправа

Пријава боравишта странаца који долазе у Србију од сада је омогућено електронски, без одласка на шалтер МУП-а захваљујући потпуно електронској услузи Министарства унутрашњих послова „Пријава боравишта странца” и то путем Портала еУправа (euprava.gov.rs).

Електронска услуга „Пријава боравишта странца” омогућава физичким лицима код којих странци долазе у посету да изврше пријаву боравишта странца у било ком тренутку, без одласка на шалтер МУП-а путем Портала еУправа.

„У овом тренутку реализована је прва фаза услуге: подносилац захтева може да пријави странца или на адресу свог пребивалишта или на адресу непокретност чији је власник. Приликом електронске пријаве боравишта странца додатно се достављају подаци о електронској пошти и подносиоца пријаве и странца за кога се врши пријава, како би се омогућила електронске достава потврде о пријављеном боравишту. Пријава у електронском облику послата електронском поштом је довољан доказ о пријави, грађани више не морају због тога да одлазе на шалтер МУПа, а странци више неће морати да носе картончић као доказ о пријави боравишта”, изјавио је Доц. др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу.

Он је додао да је коришћење ове услуге доступно само корисницима пријављеним на Порталу еУправа квалификованим електронским сертификатом.

Физичка лица која пријављују странца на адресу непокретности неће моћи да користе ову услугу ако та непокретност није укњижена у Републичком геодетском заводу (РГЗ), као и у случају да адресу није могуће препознати у Адресном регистру Републике Србије.

Правилник који уређује пријаву боравишта странца, налази се на сајту Министарства унутрашњих послова.

Помоћ при коришћењу ове услуге и упутство за подношење електронске пријаву боравишта странца доступни су овде.

31. октобар 2018.

Објављен конкурс за набавку пројектантских услуга за изградњу секундарног Државног дата центра

 Објављен конкурс за набавку пројектантских услуга за изградњу секундарног Државног дата центра

Данас је објављен јавни позив за набавку услуга везаних за пројектовање будућег секундарног Државног дата центра.

Овај тендер је наставак процеса припреме за изградњу секундарног Државног центра за управљање и чување података – Дата центар, који ће бити изграђен у Крагујевцу. Он ће допринети неометаном и поузданом раду услуга електронске управе, безбедном чувању података из регистара, као и развоју будућих услуга. На тај начин унапредиће се рад јавне управе што ће убрзати процедуре и поједноставити свакодневни живот грађана и пословање привреде.

Пројектант ће имати задатак да обави неопходна истраживања и изради техничку документацију неопходну за прибављање грађевинске дозволе, у складу са Законом о планирању и изградњи.

Изградња секундарног Државног центра за управљање и чување података – Дата центар, проглашен је за пројекат од значаја за Републику Србију.

Рок за подношење понуда је 30. новембар 2018. године, а документацију из позива за набавку заинтересовани могу преузети овде.

Овај јавни позив објављује се у оквиру пројекта Дигиталне трансформације који спроводи Канцеларија за ИТ и еУправу уз подршку УНДП.

31. октобар 2018.

Објава отпочињања рада на документу јавне политике

У складу са чланом 10. Закона о Министарствима („Службени гласник РС“, број 44/2014, 14/2015, 54/2015, 96/2015 – др. закон и 62/2017) и чланом 32. Закона о планском систему Републике Србије („Службени гласник РС“, број 30/2018) Министарство државне управе и локалне самоуправе објављује отпочињање рада на изради Програма развоја електронске управе 2019-2021 (у даљем тексту: Програм).

Имајући у виду да је реформа јавне управе трајан процес, који обухвата више реформских области односно посебних циљева, од којих најзначајније место заузима развој електронске управе, Министарство државне управе и локалне самоуправе донело је одлуку да отпочне рад на изради стратешког документа који ће у периоду 2019-2021 године обезбедити ефикасну координацију и управљање пројектима и превиђеним мерама у области развоја електронске управе, све у циљу унапређења квалитета јавних услуга у Републици Србији.

Министарство државне управе и локалне самоуправе ће у сарадњи са Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу, Координационим саветом за електронску управу и финансијску помоћ страних донатора (ИПА ПАР и УНДП-а) реализовати све активности у вези припреме овог стратешког документа.

Активности на изради Програма биће у складу са Законом о планском систему и Оперативним планом који је усвојен на Другој седници Координационог савета за електронску управу, а који предвиђа широк спектар консултативних активности приликом израде Програма како би јавност, привреда и грађани, били укуључени у одређивање приритета и стратешког усмерења развоја електронске управе у Републици Србији.

Окупљањем и укључивањем свих заинтересваних страна у израду Програма Министарство државне управе и локалне самоуправе још једном жели да истакне важност развоја електронске управе за цело друштво и омогући најдинамичнијим секторима, академској заједници и привреди да својим знањем и искуством допринесу развоју електронских услуга за грађане и привреду.

29. октобар 2018.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу у званичној посети Луксембургу

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, Доц. др Михаило Јовановић и члан већа града Крагујевца задужен за ИКТ, електронску управу и „Паметан град”, Данило Савић, бораве у званичној посети Луксембургу где су се састали са господином Жил Фејтом, директор ИТ центра Владе Луксембурга, са којим су размотрили пројекат еАмбасаде и друге пројекте еУправе, све у циљу што боље припреме за изградњу секундарног Државног дата центра у Крагујевцу. Српска делегација је имала састанак и са представницима Министарства спољњих и европских послова Луксембурга.

 Посетa Луксембургу

„Дата центар у Луксембургу који се користи за потребе ове земље, али и за потребе других компанија, па чак и других влада, као што је случај са Владом Естоније, добар је пример којим ће се водити Канцеларија за ИТ и еУправу у изградњи секундарног Државног дата центра у Крагујевцу. Наш будући дата центар ће бити по капацитетима, техничким и безбедносним стандардима, престижан у југоисточној Европи. Очекујемо, такође, велико интересовање значајних светских инвеститора и глобалних ИТ компанија за коришћење капацитета нашег дата центра и самим тим реализацију озбиљних инвестиција ИТ индустрије”, истакао је директор Јовановић.

 Директор Канцеларије за ИТ и еУправу у званичној посети Луксембургу

„Одборници Скупштине града Крагујевца су 26. октобра 2018. године на 20. редовном заседању из области урбанистичког планирања усвојили План детаљне регулације „Институт за стрна жита - Радна зона ФЕНИКС” где се налази парцела на којој ће бити изграђен секундарни Државни дата центар. Ми се налазимо на тектонској плочи другачијој у односу на Београд и у географском смо центру Србије, што Крагујевац чини идеалним да овде буду смештене копије података државне управе и локалне самоуправе” истакао је Данило Савић, члан већа града Крагујевца.

„За ову инвестицију од посебног значаја, држава је имајући у виду светске стандарде од нас захтевала локацију која испуњава строге безбедносне и техничке стандарде критеријуме. Градска управа је показала изузетну спремност да ефикасно одговори захтевима државе и у рекордном року припреми одговарајућа планску документацију, а град Крагујевац и грађани могу да буду поносни што ће се ИТ објекат од националног значаја наћи баш у срцу Шумадије”, додали су Јовановић и Савић.

 

 

24. октобар 2018.

Јавни конкурс за попуњавање положаја

На основу члана 68. став 1., а у вези са чланом 54. став 1. Закона о државним службеницима („Службени гласник РС”, бр. 79/05, 81/05 – исправка, 83/05 – исправка, 64/07, 67/07 – исправка, 116/08, 104/09, 99/14 и 94/17), члана 17. став 2. и члана 20. Уредбе о спровођењу интерног и јавног конкурса за попуњавање радних места у државним органима („Службени гласник РС”, бр. 41/07 - пречишћени текст и 109/09), Служба за управљање кадровима оглашава

 

ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ПОЛОЖАЈА

 

Орган у коме се попуњавају положаји:

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, Београд

Положаји који се попуњавају:

1.
Заменик директора Канцеларије за информационе технологије и електронску управу – положај у трећој групи

Опис послова: Помаже у раду директору у оквиру овлашћења која му директор одреди; замењује директора Канцеларије у његовој одсутности или спречености; координира рад унутрашњих јединица у Канцеларији; учествује у раду радних тела Владе; остварује сарадњу из делокруга Канцеларије са другим органима и организацијама; обавља и друге послове у оквиру овлашћења која му директор одреди.

Услови: Стечено високо образовање из научне, односно стручне области у оквиру образовно-научног поља природно-математичких наука или техничко-технолошких наука на основним академским студијама у обиму од најмање 240 ЕСПБ бодова, мастер академским студијама, специјалистичким академским студијама, специјалистичким струковним студијама, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године или специјалистичким студијама на факултету; радно искуство у струци од најмање девет година и положен државни стручни испит; држављанство Републике Србије; да учеснику конкурса раније није престајао радни однос у државном органу због теже повреде дужности из радног односа и да није осуђиван на казну затвора од најмање шест месеци.

У изборном поступку проверавају се: познавање области из делокруга Канцеларије за информационе технологије и електронску управу; познавање права Европске уније; стручна оспособљеност за рад на положају и вештина комуникације – увидом у податке из пријаве и разговором; вештина аналитичког резоновања и логичког закључивања, организационе способности и вештина руковођења – посредно, путем стандардизованих тестова.

Трајање рада на положају и место рада: рад на положају траје пет година, а место рада је Београд, ул. Катићева бр. 14-16.

2. Помоћник директора – руководилац Сектора за правне, кадровске, финансијске и административне послове у Канцеларији за информационе технологије и електронску управу – положај у четвртој групи

Опис послова: Руководи радом Сектора; планира, усмерава и надзире рад запослених у Сектору; обавља најсложеније послове из делокруга Сектора; припрема план рада сектора, извештај о раду и предлог буџетских средстава за рад; даје препоруке за уједначавање и примену најбоље праксе које се односе на: правне, кадровске, финансијске, рачуноводствене послове и послове обезбеђивања јавности рада Канцеларије; учествује у раду радних тела Владе; остварује сарадњу са унутрашњим јединицама у Канцеларији и другим органима и организацијама; обавља и друге послове по налогу директора.

Услови: Стечено високо образовање из научне, односно стручне области у оквиру образовно-научног поља природно-математичких наука или техничко-технолошких наука или друштвено-хуманистичких наука на основним академским студијама у обиму од најмање 240 ЕСПБ бодова, мастер академским студијама, специјалистичким академским студијама, специјалистичким струковним студијама, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године или специјалистичким студијама на факултету; радно искуство у струци од најмање девет година; положен државни стручни испит; држављанство Републике Србије; да учеснику конкурса раније није престајао радни однос у државном органу због теже повреде дужности из радног односа и да није осуђиван на казну затвора од најмање шест месеци.
У изборном поступку проверавају се: познавање области из делокруга Сектора за правне, кадровске, финансијске и административне послове у Канцеларији за информационе технологије и електронску управу; стручна оспособљеност за рад на положају и вештина комуникације – увидом у податке из пријаве и разговором; вештина аналитичког резоновања и логичког закључивања, организационе способности и вештина руковођења – посредно, путем стандардизованих тестова.

Трајање рада на положају и место рада: рад на положају траје пет година, а место рада је Београд, ул. Катићева бр. 14-16.

Рок за подношење пријаве на конкурс:8 дана. Рок почиње да тече наредног дана од дана када је конкурс оглашен у периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање.

Садржина пријаве на конкурс: Пријава на конкурс садржи: име и презиме кандидата, датум и место рођења, адресу становања, контакт телефон, податке о образовању, податке о врсти и дужини радног искуства с кратким описом послова на којима је кандидат радио до подношења пријаве на конкурс и одговорности на тим пословима, податке о стручном усавршавању и податке о посебним областима знања. Пријава на конкурс мора бити својеручно потписана. 

Докази који се прилажу уз пријаву на јавни конкурс: уверењe о држављанству; извод из матичне књиге рођених; диплома о стручној спреми; исправе којима се доказује радно искуство у струци (потврде, решења и други акти из којих се види на којим пословима, са којом стручном спремом и у ком периоду је стечено радно искуство); уверење о положеном државном стручном испиту за рад у државним органима (лица са положеним правосудним испитом уместо уверења о положеном државном стручном испиту за рад у државним органима достављају уверење о положеном правосудном испиту).

Лице које нема положен државни стручни испит, може да поднесе пријаву на конкурс с тим што је дужно да пријави полагање тог испита у Министарству државне управе и локалне самоуправе у року од 5 дана од дана истека рока за подношење пријава на конкурс и да Служби за управљање кадровима достави доказ о положеном државном стручном испиту у року од 20 дана од дана истека рока за подношење пријава на конкурс за попуњавање положаја.

Сви докази прилажу се у оригиналу или овереној фотокопији код јавног бележника (изузетно у градовима и општинама у којима нису именовани јавни бележници, приложени докази могу бити оверени у основним судовима, судским јединицама, пријемним канцеларијама основних судова, односно општинским управама, као поверени посао). Као доказ се могу приложити и фотокопије докумената које су оверене пре 1. марта 2017. године у основним судовима, односно општинским управама.

Одредбом члана 9. и члана 103. Закона о општем управном поступку („Службени гласник РС“, бр. 18/2016) прописано је, између осталог, да орган може да врши увид, прибавља и обрађује личне податке о чињеницама о којима се води службена евиденција, осим ако странка изричито изјави да ће податке прибавити сама.

Документи о чињеницама о којима се води службена евиденција су: уверење о држављанству; извод из матичне књиге рођених; уверење о положеном државном стручном испиту за рад у државним органима, односно уверење о положеном правосудном испиту.

Потребно је да учесник конкурса, уз напред наведене доказе, достави изјаву којом се опредељује за једну од могућности, да орган прибави податке о којима се води службена евиденција или да ће то кандитат учинити сам.

Пример изјаве се налази на сајту Службе за управљање кадровима.

Адреса на коју се подносе пријаве за конкурс: Влада, Служба за управљање кадровима, 11070 Нови Београд, Булевар Михајла Пупина бр. 2, са назнаком „За јавни конкурс - попуњавање положаја (навести назив положаја за који се подноси пријава)”.

Лице задужено за давање обавештења о конкурсу, у периоду од 10–12 часова: Дуња Даниловић тел. 011/313-09-69, Служба за управљање кадровима.

Напомена:
Неблаговремене, недопуштене, неразумљиве или непотпуне пријаве и пријаве уз које нису приложени сви тражени докази у оригиналу или фотокопији овереној код јавног бележника (изузетно у градовима и општинама у којима нису именовани јавни бележници, приложени докази могу бити оверени у основним судовима, судским јединицама, пријемним канцеларијама основних судова, односно општинским управама, као поверени посао), биће одбачене. Као доказ се могу приложити и фотокопије докумената које су оверене пре 1. марта 2017. године у основним судовима, односно општинским управама.

Овај оглас објављује се на интернет страници Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, на интернет страници Службе за управљање кадровима, на порталу е-управе, на огласној табли, интернет страници и у периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање.

У Служби за управљање кадровима може се извршити увид у акт о систематизацији послова у органу у ком се попуњавају положаји који је предмет овог конкурса.

Термини који су у овом огласу изражени у граматичком мушком роду подразумевају природни мушки и женски род лица на које се односе.

23. октобар 2018.

Нови круг ИТ преквалификација за запослене

Конкурс за пружаоце обука у области ИТ преквалификација

 Конкурс за пружаоце обука у области ИТ преквалификација

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), расписала је позив за заинтересоване организације да се пријаве на Конкурс за организовање програма преквалификација у области информационих технологија.

Циљ конкурса је да подржи организације/институције које ће понудити програм преквалификација односно обуке из области информационих технологија и то за запослена лица која су заинтересована за промену занимања и рад у сектору информационих технологија.

Овај круг преквалификација је намењен и прилагођен запосленим лицима, који желе да промене каријеру и отпочну нову у ИТ сектору. У току наредне недеље ће бити расписан конкурс и за полазнике.

„У овом кругу преквалификација желимо да, поред учења стандардних програмских језика, омогућимо да будући полазници прођу и обуке тестирања софтвера. На конкурсу ће се ценити иновативност у настави, а предавања ће бити прилагођена запосленима и одржаваће се викендом и радним данима после 18 часова. Програм ће трајати 9 месеци уз обавезну праксу у компанијама“, изјавио је Доц. др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу.

Он је додао да је програм Преквалификације за ИТ покренут 2017. године на иницијативу председнице Владе Ане Брнабић. До сада су окончана два круга преквалификација за запослене и незапослене које је успешно завршило 800 полазника, док је трећи круг који је намењен искључиво незапосленима у току. Сада расписујемо у оквиру трећег круга и позив за запослене који желе да промене занимање и опробају се у сектору информационих технологија.

Крајњи рок за доставу пријава заинтересованих организација за организовање програма је 15. новембар 2018. године, до поноћи, а пријаве се подносе електронски на адресу it.prekvalifikacije.rs@undp.org.

За питања везана за процедуру пријављивања на конкурс заинтересоване организације се могу обратити искључиво електронским путем на: it.prekvalifikacije.rs@undp.org   до 12. новембра 2018. године, до 17 часова.

Сва документа у вези пријаве на програм, можете преузети са следећег линка.
http://www.rs.undp.org/content/serbia/sr/home/presscenter/articles/2018/konkurs-za-pru_aoce-obuka-u-oblasti-it-prekvalifikacija.html

12. октобар 2018.

Поштанска штедионица постаје партнер Канцеларије за ИТ и еУправу за омогућавање електронских плаћања платним картицама на Порталу еУправа и посредством ПОС терминала на шалтерима јавне управе

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Доц. др Михаило Јовановић и председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица мр Бојан Кекић потписали су данас Споразум о заједничком омогућавању плаћања електронских услуга DinaCard, Visa и Mastercard картицама на Порталу еУправа и Споразум о заједничком прихватању платних картица (DinaCard, Visa и Mastercard) на ПОС терминалима на шалтерима органа државне управе и органа јединица локалне самоуправе.

 Поштанска штедионица постаје партнер Канцеларије за ИТ и еУправу за омогућавање електронских плаћања платним картицама на Порталу еУправа и посредством ПОС терминала на шалтерима јавне управе

Фото: Танјуг

Овим чином Банка Поштанска Штедионица постаје још једна банка партнер Канцеларије за информационе технологије и електронску управу која ће након потписивања ова два споразума омогућити плаћање платним картицама на Порталу еУправа и посредством ПОС терминала на шалтерима органа јавне управе.

Наиме, на основу овогодишњег позива Канцеларије за информационе технологије и електронску управу банкама, платним институцијама и институцијама електронског новца које послују на територији Републике Србије да, уколико већ нису, реализују различите видове електронских плаћања јавила се Банка Поштанска штедионица.

„У наредном периоду грађанима ће бити омогућено да користе услуге Банке Поштанске штедионице приликом плаћања административних такси на Порталу еУправа. Такође, у циљу што бржег ширења мреже ПОС терминала на шалтерима јавне управе, Банка ће се укључити као партнер Канцеларије за ИТ и еУправу са циљем да сви шалтери градских и општинских управа у Србији у периоду од 6 месеци омогуће плаћање административних такси платним картицама. На овај начин, плаћањем путем интернета или на ПОС терминалима повећава се ефикасност у пружању услуга грађанима, штеди се време чекања у редовима и елиминише се одлазак грађана до поште или банке и поновни долазак на шалтере државне управе или локалне самоуправе. Једном речју грађанима се омогућава лакше и брже обављање услуга јавне управе.“ - изјавио је директор Михаило Јовановић.

Позив банкама да се као партнери укључе у омогућавање различитих видова електронских плаћања је стално отворен, све у циљу потпуне транспарентности, конкурентности, праћења нових трендова у електронском пословању и омогућавања грађанима и привреди приступ савременим услугама електронске управе, поновио је Јовановић.

Председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица Бојан Кекић истакао је да потписивањем споразума Банка, као финансијска институција у власништву Владе Републике Србије и са јасно одређеним државним интересима, даје допринос мерама поспешивања безготовинског плаћања платним картицама на интернету и на ПОС терминалима, за потребе буџетских корисника.

„Овим споразумима, такође, Банка и Канцеларија омогућавају грађанима да на бржи и једноставнији начин изврше плаћања за услуге које захтевају од надлежних органа или су у обавези да их изврше. Ово је и прилика да се додатно увећа мрежа за коришћење националне Дина картице, чији је Банка Поштанска штедионица, са око 1,6 милиона издатих картица, највећи издавалац. Ширење мреже преко портала еУправе и ПОС терминала код буџетских корисника знатно ће допринети активностима које предузима Народна банка Србије у промоцији домаће платне картице“, закључио је Кекић.

11. октобар 2018.

Дигитализацијом до великих уштеда времена и новца грађанима и држави

Дигитализацијом до великих уштеда времена и новца грађанима и држави

Од почетка коришћења информационог система еЗУП до данас је извршено више од 550.000 услуга. То значи да грађани, за последњих нешто више од годину дана, 550.000 пута нису морали да буду курири који би носили документа и потврде од шалтера до шалтера, већ су то за њих електронски обављали државни службеници по службеној дужности. Овај податак говори и о томе да је увођењем овог информационог система, грађанима уштеђено више 500.000 сати чекања на шалтерима јавне управе, док је држава уштедела више десетина милиона динара на штампању и издавању папирних докумената.

Информациони систем еЗУП је софистициран информатички алат који омогућава прибављање података по службеној дужности што представља велики искорак у аутоматизовању административних поступака и увођењу модерне електронске управе у Србији. Носиоци највећих база података, осам институција: Министарство државне управе и локалне самоуправе, Министарство унутрашњих послова, Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање, Централни регистар обавезног социјалног осигурања, Национална служба за запошљавање, Министарство правде, Пореска управа Републике Србије и Републички геодетски завод, омогућили су приступ подацима из укупно 22  базе података преко Сервисне магистрале органа.  Информациони систем еЗУП данас користи 320 различитих институција јавне управе које на дневном нивоу размењују податке у делићима секунде.

У првих седам месеци ове године направљено је 30 одсто мање папирних извода из матичних књига рођених него у истом периоду прошле године. Ако се узме у обзир да је 2017. у односу на 2016. годину произведено 24 одсто мање папирних извода, пратећи овај тренд, сматрамо да ће папирни изводи захваљујући еЗУП-у врло брзо отићи у историју.

Влада Републике Србије улаже велике напоре на пољу дигитализације, а посебно дигитализације јавне управе. Циљ је да Србија добије што економичнију, транспарентнију и ефикаснију јавну управу, средство за постизање тога циља је модерна и свима доступна електронска управа, док је имплементација информационог система еЗУП доказ успешности Владе у развоју електронске управе.

5. октобар 2018.

Доц.др Михаило Јовановић отворио II E-Mobility Forum 2018

Директор Канцеларије за информационе системе и електронску управу Доц.др Михаило Јовановић је данас у просторијама свечане сале београдског сајма отворио II E-Mobility Forum 2018. Догађај под покровитељством Владине Канцеларије за ИТ и еУправу се организује у оквиру међународног Сајма Енергетике, од стране NAEV/Национална Асоцијација Електричних Возила и UDIES/ Удружење Инжењера Електротехнике Србије.

У оквиру отварања Форума Доц.др Михаило Јовановић говорио је на тему ''Подршка Канцеларије за ИТ и еУправу пројектима дигиталне мобилности Србије''.

 Доц.др Михаило Јовановић отворио II E-Mobility Forum 2018

Циљ овог догађаја је представљање стручног потенцијала и пројектне активности NAEV-a, као и сарадња јавног, пословног и цивилног сектора, као најбољи стратешки пут ка значајном технолошком напретку, успешном  и одрживом расту привреде у Србији. У оквиру својих активности, асоцијација NAEV, је активна на пројектима истраживања и развоја као и промовисања употребе електричних возила, хибридних, fuel cell и аутономних возила и изградњи неопходне е-инфраструктуре.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу је рекао: ''Част ми је да Канцеларија за ИТ и еУправу може да подржи овакав догађај. Oчекујемо да се врло брзо приступи системском планирању инфраструктуре која би омогућила широку употребу електричних и аутономних возила у Србији''.

 Доц.др Михаило Јовановић отворио II E-Mobility Forum 2018

Асоцијација као академске партнере уговорно интегрише дванаест најзначајнијих техничких факултета и институција из Београда, Новог Сада, Ниша и Крагујевца, као и десет високо технолошких компанија у статусу технолошких и корпоративних партнера.

У наредном периоду Асоцијација ће, у сарадњи са Владином Канцеларијом за ИТ и еУправу, као и са својим академским, технолошким и корпоративним члановима организовати разноразне занимљиве догађаје, укључујући и одржавање циљаних радионица, панел дискусија и тестирање електричних возила.

1. октобар 2018.

Уз подршку британског Фонда за добру управу заокружен законски оквир за развој електронског пословања у Србији

Од данас печат одлази у историју

Данас, у атријуму Народног музеја, обележен је крај успешног пројекта „Ка администрацији без сувишних папира“ који је реализован уз подршку Владе Уједињеног Краљевства кроз Фонд за добру управу (Good Governance Fund).  На конференцији која је одржана том приликом, у организацији Владе Републике Србије, Британске Амбасаде и НАЛЕД-а, председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, истакла је да је ово велики дан за предузетништво у Србији, јер се привреди више не може наметнути обавеза коришћења печата.

 Од данас печат одлази у историју

Ступањем на снагу измене Закона о привредним друштвима укида се коришћење печата за привредне субјекте. Закон је ван снаге ставио одредбе чак 10 закона и 107 подзаконских аката у којима се помиње печат. Ни једна институција банка или организација више нема право да захтева печат привредним друштвима или предузетницима. Печат више није потребан код пријема поште, издавања различитих потврда, попуњавања образаца, подношења захтева и сл. Привредна друштва и предузетници који су се основали после 1. октобра не морају да израђују печат, док постојећи могу постепено да их избаце из употребе.

 Од данас печат одлази у историју

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, у сарадњи са Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД), обезбедила је контакт мејл адрсу ukidanje.pecata@gov.rs где сви правни субјекти могу да пријаве институције које им буду тражиле печат већ данас. У наредних месец дана покренуће се и контакт центар који ће, поред пријема пријава привредника, пружати и подршку службеницима у коришћењу електронских сервиса и електронској размени података.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу, Доц. др Михаило Јовановић, учествовао је на панел дискусији у оквиру конференције и том приликом истакао важност оснивања Канцеларије као службе Владе која има за циљ стварања транспарентне, ефикасније јавне управе у служби грађана и привреде, као и унапређење електронских услуга које штеде време и новац грађанима, привреди и држави

Погледајте старије актуелности

 Врх стране
 Пословна адреса е-поште  Портал еУправа  Портал отворених података  Преквалификације за ИТ  Информатор о раду  Смернице в.5.0  Листа стандарда интероперабилности в.2.1  Интернет домени органа државне управе  Смернице за коришћење друштвених мрежа у јавној управи  Захтев за информацијама од јавног значаја  eДијаспора