MENI

Naslovna » Aktuelnosti

Aktuelnosti

26. novembar 2018.

Za dinamičan privredni rast potrebno je transformisati privredu iz investicione u inovacionu

Direktor Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, doc. dr Mihailo Jovanović, otvorio je danas najveći forum investicija, inovacija i preduzetništva na Balkanu „Belgrade Venture Forum” i tom prilikom poručio da je uloga Kancelarije ključna u procesu digitalne transformacije srpske privrede, društva i države.

 Za dinamičan privredni rast potrebno je transformisati privredu iz investicione u inovacionu

U obraćanju, Jovanović je istakao da je transformacija srpske privrede neminovna i kako bismo ostvarili dinamičan privredni rast neophodno je preći sa investicionog modela, gde se danas nalazimo - na inovacioni.

Govoreći o elektronskoj upravi, kao odgovoru na povećanje efikasnosti i transparentnosti rada javne uprave i mehanizmu u borbi protiv korupcije, istakao je da je Srbija uspostavila ključne zakonodavne okvire donošenjem Zakona o elektronskoj upravi i Zakona o elektronskom poslovanju, ali i da je započela sa uspostavljanjem državnih registara i meta-registara kao osnovnih registara kompletne elektronske uprave.

„Obavezali smo se na transparentnost i ekonomski rast, obavezali smo Zakonom o eUpravi sve državne institucije da otvore svoje podatke koji su odličan alat za stvaranje novog tržišta i zdrave poslovne klime. Takođe, uveli smo veliki broj elektronski usluga namenjenih građanima i privredi, jer stvaramo efikasnu, transparentnu, ekonomičnu i efikasniju javnu upravu, a sredstvo za postizanje tog cilja je moderna i svima dostupna elektronska uprava“, izjavio je Jovanović.

Na kraju svog obraćanja, direktor Kancelarije za IT i eUpravu, podsetio je prisutne da država uvodi poreske olakšice koje imaju za cilj da podrže ulaganje u istraživanje i razvoj, inovacije i obrazovanje. Od 1. januara 2019. godine očekuje se uvođenje smanjenja poreza na dobit kompanijama koje ulažu u istraživanje i razvoj, ostvaruju prihode od intelektualne svojine proizvedene u Srbiji ili ulažu i inovativne startapove.

 Za dinamičan privredni rast potrebno je transformisati privredu iz investicione u inovacionu

Kroz „Belgrade Venture Forum” je tokom proteklih 6 godina prošlo više od 3000 učesnika, 450 govornika i investitora, predstavilo se preko 200 inovativnih kompanija koje su do sada prikupile više miliona evra direktnih investicija u oblastima održive energetike, proizvodnje, bio-medicine i IKT-a.

Na ovogodišnjem forumu prisustvuje više od 500 zvanica iz preko 20 zemalja, kao i 60 predstavnika investicionih fondova. Učesnici iz celog sveta upoznaće se sa inovacijama, tržišnim i tehnološkim trendovima. Najvažnije teme će obuhvatiti unapređenje investiranja, sportske, finansijske i agro tehnologije, kao i rast poslovanja i unapređenje elektronske trgovine.

Otvaranju foruma prisustvovali su i savetnik predsednika Privredne komore Srbije Mihailo Vesović, kao i ambasadorka Izraela u Beogradu Alona Fišer Kam.

23. novembar 2018.

Podrška digitalizaciji rada Državne revizorske institucije

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Doc. dr Mihailo Jovanović, učestvovao je danas na završnom prezentovanju rezultata sprovedenog mapiranja procesa u Državnoj revizorskoj instituciji i utvrđenih zahteva za Sistem za upravljanje revizijom (AMS).

 Podrška digitalizaciji rada Državne revizorske institucije

Tom prilikom je istakao da su napori Državne revizorske institucije u procesu informatizacije svog poslovanja na putu onoga što je program digitalizacije Vlade RS.

„Jedna od osnovnih komponenti programa digitalizacije je reforma javne uprave jer je cilj da imamo efikasnu, transparentnu i ekonomičnu javnu upravu, a sredstvo za postizanje tog cilja je efikasna i svima dostupna elektronska uprava. Uspostavljanje Sistema za upravljanje revizijom je od višestrukog značaja i za Državnu revizorsku instituciju i za državu u celini u smislu unapređenja rada revizora, bržem i efikasnijem završavanju revizorskih poslova i digitalizacije samog procesa rada.“ izjavio je Doc. dr Mihailo Jovanović.

On je dodao da će zahvaljujući budućem informacionom sistemu, Državna revizorska institucija biti u mogućnosti da postavi podatke u mašinski čitljivim formama na nacionalnom Portalu otvorenih podataka, kao i da poveže svoje baze podataka na Servisnu magistralu državnih organa, što će omogućiti razmenu podataka i sa ostalim institucijama koje su na magistrali već povezale svoje baze podataka.

Jedan od ciljeva Državne revizorske institucije odnosi se na unapređenje kvaliteta postupka revizije kroz podršku razvoju prilagođenog softverskog sistema za upravljanje revizijom (Audit Management System – AMS), koji finansira Švedska Vlada, a sprovodi se u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

22. novembar 2018.

Zdravstvo u službi građana

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor Kancelarije za IT i eUpravu doc. dr Mihailo Jovanović, danas su posetili Dom Zdravlja „Dr Miulutin Ivković” Palilula, zbog obeležavanja godinu dana od otpočinjanja izdavanja elektronskog recepta. Zahvaljujući usluzi eRecept, u proteklih godinu u sistemu je zabeleženo 63,3 miliona prepisanih elektronskih recepata i za 20 do 60 odsto je smanjen broj pacijenata koji dolaze kod lekara. Usluga je do danas uvedena u 158 domova zdravlja, tri ustanove za zdravstvenu zaštitu studenata, 15 zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Železnice Srbije, kao i 36 ustanova socijalne zaštite.

 Zdravstvo u službi građana

Hronični bolesnici više ne moraju 12 puta godišnje da odlaze kod lekara, već samo dva puta, jer im usluga eRecept omogućava da tokom šest meseci podižu propisanu terapiju u bilo kojoj apoteci u Srbiji. Dodatne olakšice imaju i lekari koji sada mogu da imaju uvid u sistem i provere da li pacijent koji ima hroničnu bolest redovno uzima propisanu terapiju, a imaju i više vremena da se posvete drugim akutnim pacijentima i sistematskim pregledima.

 Zdravstvo u službi građana

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je istakao da je namera Ministarstva da do kraja godine izbaci sve papirne recepte, koji bi se prepisivali osim u situacijama kada lekar ide u kućnu posetu, gde nema mogućnosti da uđe u sistem.

 Zdravstvo u službi građana

„U zavisnosti od ustanove između 20 i 60 procenata je smanjen broj pacijenta koji dolaze kod lekara samo zbog recepta i da su u sistem su uključene 3.584 apoteke, dok 10.100 lekara ima pravo da prepiše eRecept. ”, podvukao je Lončar.

Direktor vladine Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović naveo je da sredstvo za stvaranje efikasne, ekonomične i transparentne javne uprave, upravo - savremena elektronska uprava. Usluga eRecept je odličan primer kako je zdravstvo stavljeno u službu građana i predstavlja jednu od usluga koja je najzastupljenija u okviru novih elektronskih usluga Vlade Republike Srbije jer je koristi preko 2,5 miliona građana.

Pored eRecepta, elektronske usluge koje imaju značajan rast i koje koriste građani u celoj Srbiji su usluge informacionih sistema „Bebo, dobrodošla na svet” i eZup.

eRecept zaživeo je pre godinu dana, a Dom zdravlja „Dr Milutin Ivković – Palilula“ bio je jedan od prvih koji je uveo tu uslugu.

Direktor Doma zdravlja Aleksandar Stojanović pojasnio je da je upotrebom eRecepta značajno smanjena administracija u domovima zdravlja, s obzirom da pacijenti ne dolaze više svakog meseca kod lekara, kao i da se ostvaruju uštede na participaciji koju su pacijenti ranije plaćali prilikom svakog dolaska kod lekara.

20. novembar 2018.

Prijave na program Prekvalifikacije za IT namenjen zaposlenim kandidatima je produžen do subote 24. novembra

Konkurs za prijavu na program Prekvalifikacije za IT, namenjen zaposlenim kandidatima, je zbog velikog interesovanja produžen do subote 24. novembra 2018. godine.

„ Obzirom na veliko interesovanje potencijalnih kandidata produžavamo rok za prijavu do subote 24. novembra. Za razliku od sličnog kruga koji je ove godine organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje i koja se odnosila na nezaposlene kandidate, ovaj krug prekvalifikacija odnosi se samo na zaposlene i to na one kandidate koji nisu na IT pozicijama ili nisu završili neki od IT smerova na fakultetima. U ovom krugu prekvalifikacija želimo da, pored učenja standardnih programskih jezika, omogućimo da budući polaznici nakon završetka programa dobiju određeno znanje i šansu za unapređenje svoje karijere. Predavanja će biti prilagođena zaposlenima i održavaće se vikendom i radnim danima posle 17 časova. Program će trajati 9 meseci uz obaveznu praksu u kompanijama“, izjavio je Doc. dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

On je dodao da je ovo nastavak uspešnog programa u okviru koga je do sada obučeno 800 polaznika, sve sa ciljem da kao budući programeri početnici lakše pronađu posao u IT sektoru. Program je pokrenut na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednica Vlade RS Ana Brnabić.

Prijave na program se mogu podneti isključivo elektronski preko sajta itobuke.rs.

16. novembar 2018.

Prijave na program Prekvalifikacije za IT, namenjen zaposlenima, do 20. novembra

Podsećamo sve zainteresovane kandidate da je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), raspisala novi krug programa Prekvalifikacija za IT i to za kandidate koji su zaposleni. Za razliku od sličnog kruga koji je ove godine organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje i koja se odnosila na nezaposlene kandidate, ovaj krug prekvalifikacija odnosi se samo na zaposlene i to one kandidate koji nisu na IT pozicijama ili nisu završili neki od IT smerova na fakultetima.

Ovo je nastavak uspešnog programa u okviru koga je do sada obučeno 800 polaznika, sve sa ciljem da kao budući junior programeri lakše pronađu posao u IT sektoru. Program je pokrenut na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednica Vlade RS Ana Brnabić.

„Do sada su okončana dva kruga prekvalifikacija za ukupno 800 polaznika, treći krug i to za nezaposlene koji sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje je u toku, dok je Kancelarija za IT i eUpravu raspisala krug namenjen isključivo zaposlenim kandidatima. U ovom krugu prekvalifikacija želimo da, pored učenja standardnih programskih jezika, omogućimo da budući polaznici nakon završetka programa dobiju određeno znanje i šansu za unapređenje svoje karijere.“, izjavio je Doc. dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

On je dodao da je do sada, nakon završena dva kruga Prekvalifikacije za IT, zaposleno 100 kandidata. U ovom krugu biće primljeno oko 500 kandidata koji će proći dva kruga selekcije.

„Kancelarija za IT i eUpravu, nakon prakse, zaposlila je dva kandidata nakon kursa Prekvalifikacije za IT i eUpravu i oni sada rade na značajnijom projektima razvoja eUprave u našoj zemlji„ izjavio je Jovanović.

Tijana Krsmanović koja je diplomirani mašinski inženjer, odlučila se da upiše kurs Prekvalifikacije za IT jer nije uspevala da pronađe posao u struci.

„Program Prekvalifikacije za IT mi je u mnogome pomogao da steknem znanje iz oblasti IT i pronađem posao u istom. Sada radim na inovativnim rešenjima i posao mi je veoma dinamičan i što je najvažnije omogućava mi da stičem stalno nova znanja iz ove oblasti. Drago mi je što sam se odličila na ovaj korak, koji mi je otvorio jednu novu dimenziju učenju i pristupu poslu“, rekla je Tijana Krsmanović, jedna od polaznica programa.

Krajnji rok za prijavu kandidata na program je 20. novembar 2018. godine, a prijave se mogu podneti isključivo elektronski preko sajta itobuke.rs.

8. novembar 2018.

Počinje prijava za novi krug programa Prekvalifikacije za IT namenjen zaposlenim kandidatima

 Počinje prijava za novi krug programa Prekvalifikacije za IT namenjen zaposlenim kandidatima

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), raspisala je novi krug programa Prekvalifikacija za IT i to za kandidate koji su zaposleni. Za razliku od sličnog kruga koji je ove godine organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje i koja se odnosila na nezaposlene kandidate, ovaj krug prekvalifikacija odnosi se samo na zaposlene i to one kandidate koji nisu na IT pozicijama ili nisu završili neki od IT smerova na fakultetima.

Ovo je nastavak uspešnog programa u okviru koga je do sada obučeno 800 polaznika, sve sa ciljem da kao budući junior programeri lakše pronađu posao u IT sektoru. Program je pokrenut na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednica Vlade RS Ana Brnabić.

„Do sada su okončana dva kruga prekvalifikacija za ukupno 800 polaznika, treći krug i to za nezaposlene koji sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje je u toku, dok je Kancelarija za IT i eUpravu danas raspisala krug namenjen zaposlenim kandidatima. U ovom krugu prekvalifikacija želimo da, pored učenja standardnih programskih jezika, omogućimo da budući polaznici nakon završetka programa dobiju određeno znanje i šansu za unapređenje svoje karijere. Predavanja će biti prilagođena zaposlenima i održavaće se vikendom i radnim danima posle 17 časova. Program će trajati 9 meseci uz obaveznu praksu u IT kompanijama“, izjavio je Doc. dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

On je dodao da će testiranje prijavljenih kandidata biti organizovano početkom decembra, a test će meriti sposobnost kandidata da se brzo prilagođava i uči. U prvom krugu kandidati će raditi jedan online test i oko 1.500 najboljih kandidata sa online testiranja će proći u drugi krug. Drugi krug testiranja će početi krajem decembra i vršiće ga izvođači obuka. Početak obuka očekujemo u drugoj polovini januara, a kandidati koji prođu prvi krug selekcije će moći da biraju školu u kojoj će pohađati obuke.

Krajnji rok za prijavu kandidata na program je 20. novembar 2018. godine, a prijave se mogu podneti elektronski preko sajta itobuke.rs.

5. novembar 2018.

Prijava boravišta stranaca na klik preko Portala eUprava

 Prijava boravišta stranaca na klik preko Portala eUprava

Prijava boravišta stranaca koji dolaze u Srbiju od sada je omogućeno elektronski, bez odlaska na šalter MUP-a zahvaljujući potpuno elektronskoj usluzi Ministarstva unutrašnjih poslova „Prijava boravišta stranca” i to putem Portala eUprava (euprava.gov.rs).

Elektronska usluga „Prijava boravišta stranca” omogućava fizičkim licima kod kojih stranci dolaze u posetu da izvrše prijavu boravišta stranca u bilo kom trenutku, bez odlaska na šalter MUP-a putem Portala eUprava.

„U ovom trenutku realizovana je prva faza usluge: podnosilac zahteva može da prijavi stranca ili na adresu svog prebivališta ili na adresu nepokretnost čiji je vlasnik. Prilikom elektronske prijave boravišta stranca dodatno se dostavljaju podaci o elektronskoj pošti i podnosioca prijave i stranca za koga se vrši prijava, kako bi se omogućila elektronske dostava potvrde o prijavljenom boravištu. Prijava u elektronskom obliku poslata elektronskom poštom je dovoljan dokaz o prijavi, građani više ne moraju zbog toga da odlaze na šalter MUPa, a stranci više neće morati da nose kartončić kao dokaz o prijavi boravišta”, izjavio je Doc. dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

On je dodao da je korišćenje ove usluge dostupno samo korisnicima prijavljenim na Portalu eUprava kvalifikovanim elektronskim sertifikatom.

Fizička lica koja prijavljuju stranca na adresu nepokretnosti neće moći da koriste ovu uslugu ako ta nepokretnost nije uknjižena u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ), kao i u slučaju da adresu nije moguće prepoznati u Adresnom registru Republike Srbije.

Pravilnik koji uređuje prijavu boravišta stranca, nalazi se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pomoć pri korišćenju ove usluge i uputstvo za podnošenje elektronske prijavu boravišta stranca dostupni su ovde.

31. oktobar 2018.

Objavljen konkurs za nabavku projektantskih usluga za izgradnju sekundarnog Državnog data centra

 Objavljen konkurs za nabavku projektantskih usluga za izgradnju sekundarnog Državnog data centra

Danas je objavljen javni poziv za nabavku usluga vezanih za projektovanje budućeg sekundarnog Državnog data centra.

Ovaj tender je nastavak procesa pripreme za izgradnju sekundarnog Državnog centra za upravljanje i čuvanje podataka – Data centar, koji će biti izgrađen u Kragujevcu. On će doprineti neometanom i pouzdanom radu usluga elektronske uprave, bezbednom čuvanju podataka iz registara, kao i razvoju budućih usluga. Na taj način unaprediće se rad javne uprave što će ubrzati procedure i pojednostaviti svakodnevni život građana i poslovanje privrede.

Projektant će imati zadatak da obavi neophodna istraživanja i izradi tehničku dokumentaciju neophodnu za pribavljanje građevinske dozvole, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Izgradnja sekundarnog Državnog centra za upravljanje i čuvanje podataka – Data centar, proglašen je za projekat od značaja za Republiku Srbiju.

Rok za podnošenje ponuda je 30. novembar 2018. godine, a dokumentaciju iz poziva za nabavku zainteresovani mogu preuzeti ovde.

Ovaj javni poziv objavljuje se u okviru projekta Digitalne transformacije koji sprovodi Kancelarija za IT i eUpravu uz podršku UNDP.

31. oktobar 2018.

Objava otpočinjanja rada na dokumentu javne politike

U skladu sa članom 10. Zakona o Ministarstvima („Službeni glasnik RS“, broj 44/2014, 14/2015, 54/2015, 96/2015 – dr. zakon i 62/2017) i članom 32. Zakona o planskom sistemu Republike Srbije („Službeni glasnik RS“, broj 30/2018) Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave objavljuje otpočinjanje rada na izradi Programa razvoja elektronske uprave 2019-2021 (u daljem tekstu: Program).

Imajući u vidu da je reforma javne uprave trajan proces, koji obuhvata više reformskih oblasti odnosno posebnih ciljeva, od kojih najznačajnije mesto zauzima razvoj elektronske uprave, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave donelo je odluku da otpočne rad na izradi strateškog dokumenta koji će u periodu 2019-2021 godine obezbediti efikasnu koordinaciju i upravljanje projektima i previđenim merama u oblasti razvoja elektronske uprave, sve u cilju unapređenja kvaliteta javnih usluga u Republici Srbiji.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Koordinacionim savetom za elektronsku upravu i finansijsku pomoć stranih donatora (IPA PAR i UNDP-a) realizovati sve aktivnosti u vezi pripreme ovog strateškog dokumenta.

Aktivnosti na izradi Programa biće u skladu sa Zakonom o planskom sistemu i Operativnim planom koji je usvojen na Drugoj sednici Koordinacionog saveta za elektronsku upravu, a koji predviđa širok spektar konsultativnih aktivnosti prilikom izrade Programa kako bi javnost, privreda i građani, bili ukuljučeni u određivanje pririteta i strateškog usmerenja razvoja elektronske uprave u Republici Srbiji.

Okupljanjem i uključivanjem svih zainteresvanih strana u izradu Programa Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave još jednom želi da istakne važnost razvoja elektronske uprave za celo društvo i omogući najdinamičnijim sektorima, akademskoj zajednici i privredi da svojim znanjem i iskustvom doprinesu razvoju elektronskih usluga za građane i privredu.

29. oktobar 2018.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu u zvaničnoj poseti Luksemburgu

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Doc. dr Mihailo Jovanović i član veća grada Kragujevca zadužen za IKT, elektronsku upravu i „Pametan grad”, Danilo Savić, borave u zvaničnoj poseti Luksemburgu gde su se sastali sa gospodinom Žil Fejtom, direktor IT centra Vlade Luksemburga, sa kojim su razmotrili projekat eAmbasade i druge projekte eUprave, sve u cilju što bolje pripreme za izgradnju sekundarnog Državnog data centra u Kragujevcu. Srpska delegacija je imala sastanak i sa predstavnicima Ministarstva spoljnjih i evropskih poslova Luksemburga.

 Poseta Luksemburgu

„Data centar u Luksemburgu koji se koristi za potrebe ove zemlje, ali i za potrebe drugih kompanija, pa čak i drugih vlada, kao što je slučaj sa Vladom Estonije, dobar je primer kojim će se voditi Kancelarija za IT i eUpravu u izgradnji sekundarnog Državnog data centra u Kragujevcu. Naš budući data centar će biti po kapacitetima, tehničkim i bezbednosnim standardima, prestižan u jugoistočnoj Evropi. Očekujemo, takođe, veliko interesovanje značajnih svetskih investitora i globalnih IT kompanija za korišćenje kapaciteta našeg data centra i samim tim realizaciju ozbiljnih investicija IT industrije”, istakao je direktor Jovanović.

 Direktor Kancelarije za IT i eUpravu u zvaničnoj poseti Luksemburgu

„Odbornici Skupštine grada Kragujevca su 26. oktobra 2018. godine na 20. redovnom zasedanju iz oblasti urbanističkog planiranja usvojili Plan detaljne regulacije „Institut za strna žita - Radna zona FENIKS” gde se nalazi parcela na kojoj će biti izgrađen sekundarni Državni data centar. Mi se nalazimo na tektonskoj ploči drugačijoj u odnosu na Beograd i u geografskom smo centru Srbije, što Kragujevac čini idealnim da ovde budu smeštene kopije podataka državne uprave i lokalne samouprave” istakao je Danilo Savić, član veća grada Kragujevca.

„Za ovu investiciju od posebnog značaja, država je imajući u vidu svetske standarde od nas zahtevala lokaciju koja ispunjava stroge bezbednosne i tehničke standarde kriterijume. Gradska uprava je pokazala izuzetnu spremnost da efikasno odgovori zahtevima države i u rekordnom roku pripremi odgovarajuća plansku dokumentaciju, a grad Kragujevac i građani mogu da budu ponosni što će se IT objekat od nacionalnog značaja naći baš u srcu Šumadije”, dodali su Jovanović i Savić.

 

 

 

24. oktobar 2018.

Javni konkurs za popunjavanje položaja

Na osnovu člana 68. stav 1., a u vezi sa članom 54. stav 1. Zakona o državnim službenicima („Službeni glasnik RS”, br. 79/05, 81/05 – ispravka, 83/05 – ispravka, 64/07, 67/07 – ispravka, 116/08, 104/09, 99/14 i 94/17), člana 17. stav 2. i člana 20. Uredbe o sprovođenju internog i javnog konkursa za popunjavanje radnih mesta u državnim organima („Službeni glasnik RS”, br. 41/07 - prečišćeni tekst i 109/09), Služba za upravljanje kadrovima oglašava

 

JAVNI KONKURS ZA POPUNjAVANjE POLOŽAJA

 

Organ u kome se popunjavaju položaji:

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Beograd

Položaji koji se popunjavaju:

1.
Zamenik direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu – položaj u trećoj grupi

Opis poslova: Pomaže u radu direktoru u okviru ovlašćenja koja mu direktor odredi; zamenjuje direktora Kancelarije u njegovoj odsutnosti ili sprečenosti; koordinira rad unutrašnjih jedinica u Kancelariji; učestvuje u radu radnih tela Vlade; ostvaruje saradnju iz delokruga Kancelarije sa drugim organima i organizacijama; obavlja i druge poslove u okviru ovlašćenja koja mu direktor odredi.

Uslovi: Stečeno visoko obrazovanje iz naučne, odnosno stručne oblasti u okviru obrazovno-naučnog polja prirodno-matematičkih nauka ili tehničko-tehnoloških nauka na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu; radno iskustvo u struci od najmanje devet godina i položen državni stručni ispit; državljanstvo Republike Srbije; da učesniku konkursa ranije nije prestajao radni odnos u državnom organu zbog teže povrede dužnosti iz radnog odnosa i da nije osuđivan na kaznu zatvora od najmanje šest meseci.

U izbornom postupku proveravaju se: poznavanje oblasti iz delokruga Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu; poznavanje prava Evropske unije; stručna osposobljenost za rad na položaju i veština komunikacije – uvidom u podatke iz prijave i razgovorom; veština analitičkog rezonovanja i logičkog zaključivanja, organizacione sposobnosti i veština rukovođenja – posredno, putem standardizovanih testova.

Trajanje rada na položaju i mesto rada: rad na položaju traje pet godina, a mesto rada je Beograd, ul. Katićeva br. 14-16.

2. Pomoćnik direktora – rukovodilac Sektora za pravne, kadrovske, finansijske i administrativne poslove u Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu – položaj u četvrtoj grupi

Opis poslova: Rukovodi radom Sektora; planira, usmerava i nadzire rad zaposlenih u Sektoru; obavlja najsloženije poslove iz delokruga Sektora; priprema plan rada sektora, izveštaj o radu i predlog budžetskih sredstava za rad; daje preporuke za ujednačavanje i primenu najbolje prakse koje se odnose na: pravne, kadrovske, finansijske, računovodstvene poslove i poslove obezbeđivanja javnosti rada Kancelarije; učestvuje u radu radnih tela Vlade; ostvaruje saradnju sa unutrašnjim jedinicama u Kancelariji i drugim organima i organizacijama; obavlja i druge poslove po nalogu direktora.

Uslovi: Stečeno visoko obrazovanje iz naučne, odnosno stručne oblasti u okviru obrazovno-naučnog polja prirodno-matematičkih nauka ili tehničko-tehnoloških nauka ili društveno-humanističkih nauka na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu; radno iskustvo u struci od najmanje devet godina; položen državni stručni ispit; državljanstvo Republike Srbije; da učesniku konkursa ranije nije prestajao radni odnos u državnom organu zbog teže povrede dužnosti iz radnog odnosa i da nije osuđivan na kaznu zatvora od najmanje šest meseci.
U izbornom postupku proveravaju se: poznavanje oblasti iz delokruga Sektora za pravne, kadrovske, finansijske i administrativne poslove u Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu; stručna osposobljenost za rad na položaju i veština komunikacije – uvidom u podatke iz prijave i razgovorom; veština analitičkog rezonovanja i logičkog zaključivanja, organizacione sposobnosti i veština rukovođenja – posredno, putem standardizovanih testova.

Trajanje rada na položaju i mesto rada: rad na položaju traje pet godina, a mesto rada je Beograd, ul. Katićeva br. 14-16.

Rok za podnošenje prijave na konkurs:8 dana. Rok počinje da teče narednog dana od dana kada je konkurs oglašen u periodičnom izdanju oglasa Nacionalne službe za zapošljavanje.

Sadržina prijave na konkurs: Prijava na konkurs sadrži: ime i prezime kandidata, datum i mesto rođenja, adresu stanovanja, kontakt telefon, podatke o obrazovanju, podatke o vrsti i dužini radnog iskustva s kratkim opisom poslova na kojima je kandidat radio do podnošenja prijave na konkurs i odgovornosti na tim poslovima, podatke o stručnom usavršavanju i podatke o posebnim oblastima znanja. Prijava na konkurs mora biti svojeručno potpisana. 

Dokazi koji se prilažu uz prijavu na javni konkurs: uverenje o državljanstvu; izvod iz matične knjige rođenih; diploma o stručnoj spremi; isprave kojima se dokazuje radno iskustvo u struci (potvrde, rešenja i drugi akti iz kojih se vidi na kojim poslovima, sa kojom stručnom spremom i u kom periodu je stečeno radno iskustvo); uverenje o položenom državnom stručnom ispitu za rad u državnim organima (lica sa položenim pravosudnim ispitom umesto uverenja o položenom državnom stručnom ispitu za rad u državnim organima dostavljaju uverenje o položenom pravosudnom ispitu).

Lice koje nema položen državni stručni ispit, može da podnese prijavu na konkurs s tim što je dužno da prijavi polaganje tog ispita u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave u roku od 5 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava na konkurs i da Službi za upravljanje kadrovima dostavi dokaz o položenom državnom stručnom ispitu u roku od 20 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava na konkurs za popunjavanje položaja.

Svi dokazi prilažu se u originalu ili overenoj fotokopiji kod javnog beležnika (izuzetno u gradovima i opštinama u kojima nisu imenovani javni beležnici, priloženi dokazi mogu biti overeni u osnovnim sudovima, sudskim jedinicama, prijemnim kancelarijama osnovnih sudova, odnosno opštinskim upravama, kao povereni posao). Kao dokaz se mogu priložiti i fotokopije dokumenata koje su overene pre 1. marta 2017. godine u osnovnim sudovima, odnosno opštinskim upravama.

Odredbom člana 9. i člana 103. Zakona o opštem upravnom postupku („Službeni glasnik RS“, br. 18/2016) propisano je, između ostalog, da organ može da vrši uvid, pribavlja i obrađuje lične podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, osim ako stranka izričito izjavi da će podatke pribaviti sama.

Dokumenti o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija su: uverenje o državljanstvu; izvod iz matične knjige rođenih; uverenje o položenom državnom stručnom ispitu za rad u državnim organima, odnosno uverenje o položenom pravosudnom ispitu.

Potrebno je da učesnik konkursa, uz napred navedene dokaze, dostavi izjavu kojom se opredeljuje za jednu od mogućnosti, da organ pribavi podatke o kojima se vodi službena evidencija ili da će to kanditat učiniti sam.

Primer izjave se nalazi na sajtu Službe za upravljanje kadrovima.

Adresa na koju se podnose prijave za konkurs: Vlada, Služba za upravljanje kadrovima, 11070 Novi Beograd, Bulevar Mihajla Pupina br. 2, sa naznakom „Za javni konkurs - popunjavanje položaja (navesti naziv položaja za koji se podnosi prijava)”.

Lice zaduženo za davanje obaveštenja o konkursu, u periodu od 10–12 časova: Dunja Danilović tel. 011/313-09-69, Služba za upravljanje kadrovima.

Napomena:
Neblagovremene, nedopuštene, nerazumljive ili nepotpune prijave i prijave uz koje nisu priloženi svi traženi dokazi u originalu ili fotokopiji overenoj kod javnog beležnika (izuzetno u gradovima i opštinama u kojima nisu imenovani javni beležnici, priloženi dokazi mogu biti overeni u osnovnim sudovima, sudskim jedinicama, prijemnim kancelarijama osnovnih sudova, odnosno opštinskim upravama, kao povereni posao), biće odbačene. Kao dokaz se mogu priložiti i fotokopije dokumenata koje su overene pre 1. marta 2017. godine u osnovnim sudovima, odnosno opštinskim upravama.

Ovaj oglas objavljuje se na internet stranici Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, na internet stranici Službe za upravljanje kadrovima, na portalu e-uprave, na oglasnoj tabli, internet stranici i u periodičnom izdanju oglasa Nacionalne službe za zapošljavanje.

U Službi za upravljanje kadrovima može se izvršiti uvid u akt o sistematizaciji poslova u organu u kom se popunjavaju položaji koji je predmet ovog konkursa.

Termini koji su u ovom oglasu izraženi u gramatičkom muškom rodu podrazumevaju prirodni muški i ženski rod lica na koje se odnose.

23. oktobar 2018.

Novi krug IT prekvalifikacija za zaposlene

Konkurs za pružaoce obuka u oblasti IT prekvalifikacija

 Konkurs za pružaoce obuka u oblasti IT prekvalifikacija

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), raspisala je poziv za zainteresovane organizacije da se prijave na Konkurs za organizovanje programa prekvalifikacija u oblasti informacionih tehnologija.

Cilj konkursa je da podrži organizacije/institucije koje će ponuditi program prekvalifikacija odnosno obuke iz oblasti informacionih tehnologija i to za zaposlena lica koja su zainteresovana za promenu zanimanja i rad u sektoru informacionih tehnologija.

Ovaj krug prekvalifikacija je namenjen i prilagođen zaposlenim licima, koji žele da promene karijeru i otpočnu novu u IT sektoru. U toku naredne nedelje će biti raspisan konkurs i za polaznike.

„U ovom krugu prekvalifikacija želimo da, pored učenja standardnih programskih jezika, omogućimo da budući polaznici prođu i obuke testiranja softvera. Na konkursu će se ceniti inovativnost u nastavi, a predavanja će biti prilagođena zaposlenima i održavaće se vikendom i radnim danima posle 18 časova. Program će trajati 9 meseci uz obaveznu praksu u kompanijama“, izjavio je Doc. dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

On je dodao da je program Prekvalifikacije za IT pokrenut 2017. godine na inicijativu predsednice Vlade Ane Brnabić. Do sada su okončana dva kruga prekvalifikacija za zaposlene i nezaposlene koje je uspešno završilo 800 polaznika, dok je treći krug koji je namenjen isključivo nezaposlenima u toku. Sada raspisujemo u okviru trećeg kruga i poziv za zaposlene koji žele da promene zanimanje i oprobaju se u sektoru informacionih tehnologija.

Krajnji rok za dostavu prijava zainteresovanih organizacija za organizovanje programa je 15. novembar 2018. godine, do ponoći, a prijave se podnose elektronski na adresu it.prekvalifikacije.rs@undp.org.

Za pitanja vezana za proceduru prijavljivanja na konkurs zainteresovane organizacije se mogu obratiti isključivo elektronskim putem na: it.prekvalifikacije.rs@undp.org do 12. novembra 2018. godine, do 17 časova.

Sva dokumenta u vezi prijave na program, možete preuzeti sa sledećeg linka.
http://www.rs.undp.org/content/serbia/sr/home/presscenter/articles/2018/konkurs-za-pru_aoce-obuka-u-oblasti-it-prekvalifikacija.html

12. oktobar 2018.

Poštanska štedionica postaje partner Kancelarije za IT i eUpravu za omogućavanje elektronskih plaćanja platnim karticama na Portalu eUprava i posredstvom POS terminala na šalterima javne uprave

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Doc. dr Mihailo Jovanović i predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica mr Bojan Kekić potpisali su danas Sporazum o zajedničkom omogućavanju plaćanja elektronskih usluga DinaCard, Visa i Mastercard karticama na Portalu eUprava i Sporazum o zajedničkom prihvatanju platnih kartica (DinaCard, Visa i Mastercard) na POS terminalima na šalterima organa državne uprave i organa jedinica lokalne samouprave.

 Poštanska štedionica postaje partner Kancelarije za IT i eUpravu za omogućavanje elektronskih plaćanja platnim karticama na Portalu eUprava i posredstvom POS terminala na šalterima javne uprave

Foto: Tanjug

Ovim činom Banka Poštanska Štedionica postaje još jedna banka partner Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu koja će nakon potpisivanja ova dva sporazuma omogućiti plaćanje platnim karticama na Portalu eUprava i posredstvom POS terminala na šalterima organa javne uprave.

Naime, na osnovu ovogodišnjeg poziva Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu bankama, platnim institucijama i institucijama elektronskog novca koje posluju na teritoriji Republike Srbije da, ukoliko već nisu, realizuju različite vidove elektronskih plaćanja javila se Banka Poštanska štedionica.

„U narednom periodu građanima će biti omogućeno da koriste usluge Banke Poštanske štedionice prilikom plaćanja administrativnih taksi na Portalu eUprava. Takođe, u cilju što bržeg širenja mreže POS terminala na šalterima javne uprave, Banka će se uključiti kao partner Kancelarije za IT i eUpravu sa ciljem da svi šalteri gradskih i opštinskih uprava u Srbiji u periodu od 6 meseci omoguće plaćanje administrativnih taksi platnim karticama. Na ovaj način, plaćanjem putem interneta ili na POS terminalima povećava se efikasnost u pružanju usluga građanima, štedi se vreme čekanja u redovima i eliminiše se odlazak građana do pošte ili banke i ponovni dolazak na šaltere državne uprave ili lokalne samouprave. Jednom rečju građanima se omogućava lakše i brže obavljanje usluga javne uprave.“ - izjavio je direktor Mihailo Jovanović.

Poziv bankama da se kao partneri uključe u omogućavanje različitih vidova elektronskih plaćanja je stalno otvoren, sve u cilju potpune transparentnosti, konkurentnosti, praćenja novih trendova u elektronskom poslovanju i omogućavanja građanima i privredi pristup savremenim uslugama elektronske uprave, ponovio je Jovanović.

Predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica Bojan Kekić istakao je da potpisivanjem sporazuma Banka, kao finansijska institucija u vlasništvu Vlade Republike Srbije i sa jasno određenim državnim interesima, daje doprinos merama pospešivanja bezgotovinskog plaćanja platnim karticama na internetu i na POS terminalima, za potrebe budžetskih korisnika.

„Ovim sporazumima, takođe, Banka i Kancelarija omogućavaju građanima da na brži i jednostavniji način izvrše plaćanja za usluge koje zahtevaju od nadležnih organa ili su u obavezi da ih izvrše. Ovo je i prilika da se dodatno uveća mreža za korišćenje nacionalne Dina kartice, čiji je Banka Poštanska štedionica, sa oko 1,6 miliona izdatih kartica, najveći izdavalac. Širenje mreže preko portala eUprave i POS terminala kod budžetskih korisnika znatno će doprineti aktivnostima koje preduzima Narodna banka Srbije u promociji domaće platne kartice“, zaključio je Kekić.

11. oktobar 2018.

Digitalizacijom do velikih ušteda vremena i novca građanima i državi

Digitalizacijom do velikih ušteda vremena i novca građanima i državi

Od početka korišćenja informacionog sistema eZUP do danas je izvršeno više od 550.000 usluga. To znači da građani, za poslednjih nešto više od godinu dana, 550.000 puta nisu morali da budu kuriri koji bi nosili dokumenta i potvrde od šaltera do šaltera, već su to za njih elektronski obavljali državni službenici po službenoj dužnosti. Ovaj podatak govori i o tome da je uvođenjem ovog informacionog sistema, građanima ušteđeno više 500.000 sati čekanja na šalterima javne uprave, dok je država uštedela više desetina miliona dinara na štampanju i izdavanju papirnih dokumenata.

Informacioni sistem eZUP je sofisticiran informatički alat koji omogućava pribavljanje podataka po službenoj dužnosti što predstavlja veliki iskorak u automatizovanju administrativnih postupaka i uvođenju moderne elektronske uprave u Srbiji. Nosioci najvećih baza podataka, osam institucija: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, Nacionalna služba za zapošljavanje, Ministarstvo pravde, Poreska uprava Republike Srbije i Republički geodetski zavod, omogućili su pristup podacima iz ukupno 22 baze podataka preko Servisne magistrale organa. Informacioni sistem eZUP danas koristi 320 različitih institucija javne uprave koje na dnevnom nivou razmenjuju podatke u delićima sekunde.

U prvih sedam meseci ove godine napravljeno je 30 odsto manje papirnih izvoda iz matičnih knjiga rođenih nego u istom periodu prošle godine. Ako se uzme u obzir da je 2017. u odnosu na 2016. godinu proizvedeno 24 odsto manje papirnih izvoda, prateći ovaj trend, smatramo da će papirni izvodi zahvaljujući eZUP-u vrlo brzo otići u istoriju.

Vlada Republike Srbije ulaže velike napore na polju digitalizacije, a posebno digitalizacije javne uprave. Cilj je da Srbija dobije što ekonomičniju, transparentniju i efikasniju javnu upravu, sredstvo za postizanje toga cilja je moderna i svima dostupna elektronska uprava, dok je implementacija informacionog sistema eZUP dokaz uspešnosti Vlade u razvoju elektronske uprave.

5. oktobar 2018.

Doc.dr Mihailo Jovanović otvorio II E-Mobility Forum 2018

Direktor Kancelarije za informacione sisteme i elektronsku upravu Doc.dr Mihailo Jovanović je danas u prostorijama svečane sale beogradskog sajma otvorio II E-Mobility Forum 2018. Događaj pod pokroviteljstvom Vladine Kancelarije za IT i eUpravu se organizuje u okviru međunarodnog Sajma Energetike, od strane NAEV/Nacionalna Asocijacija Električnih Vozila i UDIES/ Udruženje Inženjera Elektrotehnike Srbije.

U okviru otvaranja Foruma Doc.dr Mihailo Jovanović govorio je na temu ''Podrška Kancelarije za IT i eUpravu projektima digitalne mobilnosti Srbije''.

 Doc.dr Mihailo Jovanović otvorio II E-Mobility Forum 2018

Cilj ovog događaja je predstavljanje stručnog potencijala i projektne aktivnosti NAEV-a, kao i saradnja javnog, poslovnog i civilnog sektora, kao najbolji strateški put ka značajnom tehnološkom napretku, uspešnom i održivom rastu privrede u Srbiji. U okviru svojih aktivnosti, asocijacija NAEV, je aktivna na projektima istraživanja i razvoja kao i promovisanja upotrebe električnih vozila, hibridnih, fuel cell i autonomnih vozila i izgradnji neophodne e-infrastrukture.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu je rekao: ''Čast mi je da Kancelarija za IT i eUpravu može da podrži ovakav događaj. Očekujemo da se vrlo brzo pristupi sistemskom planiranju infrastrukture koja bi omogućila široku upotrebu električnih i autonomnih vozila u Srbiji''.

 Doc.dr Mihailo Jovanović otvorio II E-Mobility Forum 2018

Asocijacija kao akademske partnere ugovorno integriše dvanaest najznačajnijih tehničkih fakulteta i institucija iz Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, kao i deset visoko tehnoloških kompanija u statusu tehnoloških i korporativnih partnera.

U narednom periodu Asocijacija će, u saradnji sa Vladinom Kancelarijom za IT i eUpravu, kao i sa svojim akademskim, tehnološkim i korporativnim članovima organizovati raznorazne zanimljive događaje, uključujući i održavanje ciljanih radionica, panel diskusija i testiranje električnih vozila.

1. oktobar 2018.

Uz podršku britanskog Fonda za dobru upravu zaokružen zakonski okvir za razvoj elektronskog poslovanja u Srbiji

Od danas pečat odlazi u istoriju

Danas, u atrijumu Narodnog muzeja, obeležen je kraj uspešnog projekta „Ka administraciji bez suvišnih papira“ koji je realizovan uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva kroz Fond za dobru upravu (Good Governance Fund). Na konferenciji koja je održana tom prilikom, u organizaciji Vlade Republike Srbije, Britanske Ambasade i NALED-a, predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, istakla je da je ovo veliki dan za preduzetništvo u Srbiji, jer se privredi više ne može nametnuti obaveza korišćenja pečata.

 Od danas pečat odlazi u istoriju

Stupanjem na snagu izmene Zakona o privrednim društvima ukida se korišćenje pečata za privredne subjekte. Zakon je van snage stavio odredbe čak 10 zakona i 107 podzakonskih akata u kojima se pominje pečat. Ni jedna institucija banka ili organizacija više nema pravo da zahteva pečat privrednim društvima ili preduzetnicima. Pečat više nije potreban kod prijema pošte, izdavanja različitih potvrda, popunjavanja obrazaca, podnošenja zahteva i sl. Privredna društva i preduzetnici koji su se osnovali posle 1. oktobra ne moraju da izrađuju pečat, dok postojeći mogu postepeno da ih izbace iz upotrebe.

 Od danas pečat odlazi u istoriju

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), obezbedila je kontakt mejl adrsu ukidanje.pecata@gov.rs gde svi pravni subjekti mogu da prijave institucije koje im budu tražile pečat već danas. U narednih mesec dana pokrenuće se i kontakt centar koji će, pored prijema prijava privrednika, pružati i podršku službenicima u korišćenju elektronskih servisa i elektronskoj razmeni podataka.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu, Doc. dr Mihailo Jovanović, učestvovao je na panel diskusiji u okviru konferencije i tom prilikom istakao važnost osnivanja Kancelarije kao službe Vlade koja ima za cilj stvaranja transparentne, efikasnije javne uprave u službi građana i privrede, kao i unapređenje elektronskih usluga koje štede vreme i novac građanima, privredi i državi

Pogledajte starije aktuelnosti

 Vrh strane
 Poslovna adresa e-pošte  Portal eUprava  Portal otvorenih podataka  Prekvalifikacije za IT  Informator o radu  Smernice v.5.0  Lista standarda interoperabilnosti v.2.1  Internet domeni organa državne uprave  Smernice za korišćenje društvenih mreža u javnoj upravi  Zahtev za informacijama od javnog značaja  eDijaspora